Tribunal Arbitral in Transporturi - Arbitrans

Info

COMUNICAT

Intâlnire de lucru la Sofia cu partenerul bulgar Transarena

Tribunalul de Arbitraj Internațional în Transporturi (TAIT) și partenerul său din Bulgaria -Transarena, au organizat joi, 26 aprilie, la Sofia, o întâlnire bilaterală de lucru, urmată de un seminar interactiv pe tema arbitrajului specializat în transporturi.

În cadrul acestui seminar, care s-a bucurat de o participare consistentă, a fost prezentată în premieră şi noua procedură de soluţionare a cererilor de arbitrare cu valoare redusă (de până la 10000 lei). Venind în întâmpinarea numeroaselor solicitări în acest sens, această procedură simplificată prevede termene mai scurte şi o taxă arbitrală unică, indiferent de valoarea obiectului litigiului.

Experții și reprezentanții companiilor din domeniul transporturilor din Bulgaria au apreciat flexibilitatea arbitrajului internațional, precum și siguranța derulării contractelor internaționale consolidate prin introducerea clauzei arbitrale a TAIT, un interes aparte fiind manifestat în ceea ce priveşte includerea clauzei arbitrale in formularele CMR.

Potrivit lui Cristian Șerban, Președintele Colegiului TAIT, "arbitrajul internațional se bucură de circumstanțe din ce în ce mai prielnice, care îi permit să-și dovească pe deplin utilitatea. Vrem să dărâmăm mitul arbitrajului inaccesibil. Noua procedură de soluţionare a cererilor de arbitrare cu valoare redusă se poate adapta aproape oricărui plafon de litigiu", a conchis el.

Președintele de onoare al consiliului director al Transarena, Tomislav Ivanchev, a subliniat că „apreciază capacitatea TAIT de a răspunde cu soluții adaptate stării actuale a afacerilor din transporturi". "Sunt convins", a adăugat dl Ivanchev, "că experiența comună și conlucarea profesionistă sunt capabile să ducă mai departe parteneriatul dintre Transarena și TAIT, în folosul mediului de afaceri din transporturi și activități anexe".

Mulțumindu-le gazdelor și invitaților Transaerna, reprezentanții TAIT au anunțat, în premieră, intenția implementarii unei proceduri de arbitraj on-line care, cu ajutorul partenerilor din Rețeaua Internațională de Arbitraj a TAIT, va putea oferi celor interesati un instrument modern si cu adevarat global de solutionare a litigiilor.

La finalul evenimentului, părțile au încheiat un plan de acțiune pe termen mediu, care prevede promovarea beneficiilor arbitrajului specializat în transporturi atât în Bulgaria, cât și în întreaga zonă a Balcanilor.

RO EN RU
Copyright © 2015 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate. - Design web si programare